luni, 28 noiembrie 2011

Tort de mandarine

Ingrediente:
- 2 compoturi de mandarine
- 1 pachet mic de piscoturi
- 400ml frisca lichida
- 1 iaurt de mandarine sau de caise
- 3 oua
- 20g gelatina
- 3 linguri de zahar - merge servit si la copii - daca il doriti mai dulce, mai puteti adauga inca 2-3 linguri de zahar!
Batem albusurile spuma tare cu cele 3 linguri de zahar.

Batem frisca conform instructiunilor de pe pachet.
Mandarinele le scurgem de zeama si le amestecam cu albusurile, frisca si iaurtul.

Gelatina o dizolvam in 300ml apa rece si o punem pe foc pana se topeste toata. Atentie: sa nu fiarba ca nu se mai incheaga. O turnam peste compozitia de mandarine.

Pe fundul unei tavi cu pereti detasabili, asezam cateva fructe.
Adaugam crema , cat sa le acopere.

Piscoturile le inmuiem in zeama de compot.

Piscoturile inmuiate le asezam pe compozitie.

Eu am rupt in doua piscoturile ca sa incapa mai bine. Mai punem un strat de crema si inca un rand de piscoturi, si incheiem cu crema.

Acoperim cu folie alimentara si lasam la rece minim 2 ore.

Pofta buna!

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Chiftelute

Ingrediente:
- 500g carne de porc
- 1 ou
- jumatate de paine inmuiata in apa
- o ceapa
- sare si piper
- faina
- patrunjel
Tocam ceapa marunt si o amestecam cu carnea, painea stoarsa foarte bine, verdeata, sare si piper.

Se mai poate adauga usturoi pisat. Formam chiftelutele si le dam prin faina.

Le prajim in ulei incins.

Le lasam sa se rumeneasca bine si le scoatem pe un prosop absorbant. Pentru cei care nu mananca prajit, se pot face la cuptor , dar nu se mai dau prin faina.
Le-am servit cu piure.
Pofta buna!

joi, 24 noiembrie 2011

Salata de vinete cu maioneza

Ingrediente:
- vinete coapte (eu am scos o punguta de la congelator)
- un galbenus fiert
- un galbenus crud
- o ceapa
- sare si piper

Pasam vinetele.

Facem o maioneza din galbenusuri.

Ceapa o tocam foarte marunt, si o amestecam cu vinetele, adaugam maioneza dupa gust, sare si piper.

Aceasta reteta se poate face si de post cu maioneza vegetala.
Pofta mare!

marți, 22 noiembrie 2011

Carne de porc la gratar

Ingrediente:
- carne de porc - eu am folosit ceafa si piept de porc
- 500g ciuperci proaspete
- condimente pentru gratar
Condimentam carnea .

Acesta este gratarul meu de aragaz.

Lasam gratarul sa se incinga bine, ideal ar fi sa-l ungem cu putina untura sau sa-l frecam cu slanina.
Asezam carnea mai intai.

Avem grija sa nu se arda, si o intoarcem, pana este rumenita bine!

Pe langa pieptul de porc , asezam ciupercutele.

Am servit cu muraturi.

Pofta buna!

duminică, 20 noiembrie 2011

Prajitura cu crema Ganache

Ingrediente:
- 4 oua
- 400ml frisca lichida
- 8 linguri zahar
- 6 linguri de faina
- 3 linguri de cacao
- o esenta de rom
- 400g ciocolata - 300g ciocolata neagra si o ciocolata cu lapte(100g)
- un praf de copt
- un plic de cappuccino
Mod de preparare:
Separam ouale.

Galbenusurile le frecam cu 6 linguri de zahar, pana se topeste zaharul.

Albusurile se bat spuma tare, peste care adaugam 3 linguri de cacao, faina, praful de copt si galbenusurile.
Omogenizam bine.

Compozitia o turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o lasam la cuptor la foc mic, cca 20 minute.

Ca sa ne dam seama ca este facut, apasam cu degetul pe blat, iar daca il simtim tare, este gata. Il scoatem si il lasam sa se raceasca bine.

Blatul il taiem in doua ,  dupa ce s-a racit.

Facem un sirop sin 2 linguri de zahar, esenta de rom si apa. Insiropam blatul.

Crema:
Batem frisca.

Ciocolata o topim la foc mic sau la bain-marie.

Dupa ce s-a racit ciocolata, o incorporam in frisca (cate o lingura). Adaugam si praful de cappuccino.
Dupa ce punem toata ciocolata, o lasam la frigider vreo 2 ore, pana se intareste.

Asamblam prajitura: asezam primul blat si turnam o cantitate consistenta de crema. Lasam cateva linguri pentru suprafata.

Asezam cel de-al doilea blat si restul de crema si radem ciocolata deasupra.

O lasam la frigider 1-2 ore.
Pofta buna!

vineri, 18 noiembrie 2011

Salata orientala

Ingrediente:
- 500g cartofi
- o ceapa rosie sau alba
- 2 oua fierte tari
- gogosari in otet
- 2-3 castraveti murati
- masline
- 3-4 linguri de maioneza
- sare si piper
Cartofii se fierb in coaja. si se taie cubulete.

Ceapa se taie julien.

Ouale le taiem cubulete.

Gogosarii si castravetii le taiem felii subtiri.

Toate ingredientele se pun intr-un castron, si se amesteca.

Potrivim de sare si piper!

Aceasta salata se poate face si de post: fara oua si maioneza!
Pofta buna!