marți, 31 ianuarie 2012

Paste cu branza

Ingrediente:
- 500g branza de vaci slaba
- 5 oua
- paste - eu am folosit fusilli, dar puteti pune ce model va place
- zahar - aici se pune dupa gust, eu am folosit cca 200g
- 2 esente de vanilie
- 200g smantana
Branza o desfacem intr-un castron, adaugam 4 oua, zahar, 100 g smantana si esenta de vanilie.

Amestecam toate ingredientele bine, pana devine totul o crema.

Pastele le fierbem conform timpului indicat pe ambalaj si le amestecam cu crema obtinuta.

Ungem o tava cu unt, rasturnam toata compozitia de paste si o dam la cuptor.

Batem un ou cu o lingura de zahar si restul de smantana. Turnam deasupra dupa 10-15 minute de stat la cuptor.

O mai lasam la cuptor pana se rumeneste frumos, la foc mic! Cca 30 minute.

Se serveste calda dar si rece.
Pofta buna!

Litera C

  • CARAMEL - topirea zaharului intr-un vas la foc mic
  • CHANTILLY - frisca cu vanilie
  • CHIBRITE - felierea legumelor fasii cum sunt chibritele
  • CHISCA - intestin de la porc , din care se prepara toba, carnati sau un fel de mancare denumit CHISCA
  • CIVET - tocana cu arpagic
  • COLESLAW - salata de varza
  • CURELUSE - muschi lunguieti care se gasesc de o parte si de alta a sirii spinarii la purcel si berbec
  • CUS CUS - granule mici din grau si faina

luni, 30 ianuarie 2012

Salata de sfecla rosie

Ingrediente:
- 2 kg de sfecla rosie
- ulei de masline
- otet
- sare si piper dupa gust
Sfecla o punem intr-o tava, tapetata cu folie de aluminiu.

O coacem la foc mic cca o ora, se poate si fierbe, dar coapta are un gust mai placut. Este gata cand furculita intra foarte usor in ele.

Le curatam de coaja cat sunt calde.

Le taiem cubulete, felii sau le putem rade , depinde de gustul fiecareia. Le asezonam cu ulei de masline, otet, sare si piper.

Se poate servi ca atare sau ca garnitura la friptura.
Este foarte sanatoasa. Am gasit un articol interesant despre sfecla rosie   aici .
Pofta buna!

duminică, 29 ianuarie 2012

Cuiburi de oua

Ingrediente:
- 3-4 oua
- bacon
- cascaval
- faina de malai
Baconul il taiem felii subtiri si il prajim in ulei incins.

Facem o mamaliguta mai tare si o asezam intr-un vas rezistent pentru cuptor.

Adaugam deasupra baconul si 2-3 linguri de ulei in care a fost prajit, si spargem ouale.

Lasam la cuptor pana se coc ouale.

Adaugam cascavalul ras si mai lasam 3-4 minute pana se topeste. Eu am folosit un cascaval de oaie, ar merge excelent si cu branza de burduf.

Se serveste fierbinte!
Pofta buna!

vineri, 27 ianuarie 2012

Pui marocan

Ingrediente:
- 2 pulpe
- o ceapa
- o lamaie
- 3 catei de usturoi
- 4-5 cartofi fierti
- 10 masline negre
- 2 oua
- patrunjel tocat marunt
- un varf de cutit de sofran
- maghiran
- nucsoara
- ulei de masline
- sare si piper
Cartofii ii curatam de coaja, ii taiem cubulete sau pe lung, ii ungem cu ou, sare si piper si ii bagam la cuptor .

Lamaia o curatam, iar miezul il tocam marunt si apoi il strivim cu furculita pentru a iesi tot sucul. Adaugam 2 linguri de ulei de masline si condimentele.

Cu aceasta marinata, ungem carnea de pui si o lasam sa se patrunda bine timp de 20 de minute.

Ceapa o tocam marunt si o punem la calit in 2 linguri de ulei de masline. Adaugam usturoiul strivit .

Adaugam maslinele si mai calim 5 minute, sa se inmoaie putin.

Adaugam bucatile de pui marinate si patrunjelul.

Rumenim putin carnea si apoi adaugam un pahar cu apa pentru a fierbe bine carnea. Lasam la foc mic cca 45 de minute. Daca sosul format scade, mai adaugam putina apa.
Servim pe pat de cartofi.
Pofta buna!

Dictionar gastronomic - Litera B

  • BACON - bucati de carne afumata si sarata, cu putina grasime
  • BAIN-MARIE - metoda prin care se incalzeste un produs ce nu poate fi pus pe foc direct: deobicei se pune un vas cu apa pe foc si in el se pune alt vas cu preparatul
  • BECHAMEL - sos alb preparat din lapte, unt, faina si nucsoara
  • BRAGA - bautura cu un gust acrisor si un miros specific, obtinuta din cereale

joi, 26 ianuarie 2012

Dictionar gastronomic - Litera A

M-am gandit ca ar fi perfect sa am pe blog acest ''Dictionar''. Il voi scrie in ordine alfabetica, ca sa fie mai usor de utilizat. Il voi actualiza mereu, asa vom fi la curent cu toate definitiile Gastronomiei.

                                                                     LITERA A

  • A LA KING - sos bechamel cu ciuperci si ardei iute
  • A LA MARECHALE - termen frantuzesc, bucati de carne prajite in unt
  • A LA RUSSE - termen frantuzesc, si inseamna ''in stil rusesc''
  • A LA PROVENCALE - termen frantuzesc, si inseamna o mancare gatita cu ulei de masline, usturoi si verdeturi
  • AL DENTE - termen italienesc, ce semnifica fierbierea pastelor sau a legumelor; acestea nu trebuiesc fierte foarte bine, din contra, trebuie sa ramana usor tari, sa se simta gustul lor
  • AL FORNO - termen italienesc, semnifica ''la cuptor''
  • A LA MODE - semnifica ''prajitura acoperita cu inghetata''
  • AMARETTO - lichior de migdale
  • ANDIVE - specie de cicoare cultivate in pivnite, pe intuneric
  • ANTIPASTO - aperitiv rece italienesc
  • ANTRICOT - bucata de carne cu coaste cu tot
  • ANSOA - peste mic din Marea Mediterana si Oceanul Atlantic
  • ASPIC - zema de carne si oase, inchegata cu gelatina
  • AU GRATIN - termen frantuzesc, care inseamna acoperirea mancarii gatite cu branza rasa si pesmet
  • AVOCADO - fruct tropical cu un continut ridicat de grasimi nesaturate

miercuri, 25 ianuarie 2012

Ciorba de vacuta

Ingrediente:
- carne de vita macra
- 2 bucati de rasol de vita
- morcov
- ceapa
- pastarnac
- mazare din conserva
- fasole pastai
- cartofi
- pasta de tomate
- fidea sau taitei
- verdeata: patrunjel, leustean, tarhon - ce va place; eu am folosit patrunjel si leustean
- sare
Punem carnea la fiert si o spumam de cate ori este nevoie. Cat fierbe carnea, pregatim legumele.
Le adaugam in oala, cand carnea a fiert foarte bine. Stim ca vita fierbe foarte greu.

Dupa ce fierbe morcovul, adaugam cartoful.

Dupa ce fierb cartofii, adaugam taiteii si pasta de tomate.
Lasam sa dea intr-un clocot , stingem focul si punem verdeata.
Servim fierbinte cu smantana si ardei iute. Noi am mancat carnea separat cu hrean.
Pofta buna!

Sfaturi practice

M-am gandit sa fac un nou subiect pe blogul meu, si anume SFATURI PRACTICE. Am cules cateva pentru moment, dar ma voi documenta in continuare pentru a vi le impartasi.

  • Maioneza, devine mai spumoasa daca la sfarsitul prepararii ei, adaugam o lingura cu apa rece(treptat).
  • Cand preparati salata de morcovi, evitati sa folositi zeama de lamaie, pentru ca aceasta distruge vitamina A. De preferat ar fi ulei de masline.
  • Mirosul de peste, dispare de pe maini, daca ne clatim cu otet imediat.
  • Orezul ramane intreg si alb , daca adaugam o felie de lamaie in apa de fiert. Putem adauga o lingurita de zeama de lamaie la un litru de apa.
  • Ouale sunt mai usor de curatat, daca in apa de fiert adaugam cateva linguri de otet.
  • Pentru ca supa sa nu dea in foc, se unge pe interior marginea oalei cu putin unt.
  • Cand preparam o salata, este bine sa punem mai intai sarea si apoi uleiul, deoarece, sarea nu se dizolva in ulei.
Si lista va continua...................

marți, 24 ianuarie 2012

Sorbet de kiwi

Ingrediente:
- 4 kiwi coapte
- 2 linguri de suc de mere
- 100ml apa
- 3 linguri de smantana


Curatam fructele si le taiem bucatele. Intr-o craticioara, punem apa, sucul de mere si kiwi , si punem pe foc.
Le fierbem 2 minute si apoi le lasam sa se raceasca.

Punem toata compozitia intr-un blender, adaugam smantana, si pasam.

O bagam la congelator, cca 2-3 ore, inainte de servire.
In cazul in care, fructele sunt acrisoare, puteti adauga 1-2 linguri de zahar, cand preparatul este pe foc.

Pofta buna!

luni, 23 ianuarie 2012

Cus Cus dulce

Ingrediente:
- 400ml lapte
- 150g cus cus cu bob mare
- 2 linguri de zahar pudra vanilat
- scortisoara
- o esenta de vanilie

Punem laptele pe foc, adaugam zaharul, iar cand incepe sa fiarba adaugam cus cusul.
Fierbem cca 6 minute - timpul de fierbere al cus cusului. Dupa ce l-am luat de pe foc
 adaugam esenta si amestecam bine.


Se orneaza cu scortisoara si se poate servi cald dar si rece.
Pofta buna!

duminică, 22 ianuarie 2012

Salata de vinete cremoasa

Ingrediente:
- 500g vinete coapte
- 2 linguri de maioneza
- o lingura de smantana
- o ceapa tocata marunt
- sare si piper
Vinetele le pasam.
Adaugam ceapa, maioneza, smantana , sarea si piperul peste vinete.

Amestecam toate ingredientele. Servim pe felii de paine sau putem folosi aceasta salata pentru a umple rosii sau ardei.
Pofta buna!