joi, 29 martie 2012

Salata bulgareasca aromata

                                                    O salata simpla si delicioasa
Ingrediente:
- salata verde
- ceapa verde
- ridichi
- masline
- castravete
- branza telemea
- bacon sau sunca praga
- ulei aromat cu busuioc sau busuioc proaspat
- ulei aromat cu lamaie sau coaja de lamaie  - cca 1/2 lingurita
- 2 oua fierte tari
Amestecam toate ingredientele si le stropim cu uleiuri aromate. Adaugam sare dupa gust.
Se serveste imediat.
Pofta buna!

miercuri, 28 martie 2012

Spaghete cu carne de porc

Ingredienete:
- 300g carne de porc
- 200ml pasta de tomate
- spaghete
- o legatura de ceapa verde
- 2 catei de usturoi
- o mana de masline
- putin ardei rosu - eu am folosit din cel pus in ulei de masline
- busuioc sau ulei cu aroma de busuioc
- parmezan

Carnea o taiem cubulete si o punem la inabusit alaturi de usturoiul zdrobit.

Cand carnea s-a rumenit putin adaugam ceapa tocata marunt si maslinele feliute.

Dupa 5 minute adaugam pasta de tomate, ardeiul iute si putina apa.
Lasam pe foc pana ne convine consistenta sosului si apoi turnam sosul peste spaghetele fierte in prealabil.
Se adauga busuiocul, eu am avut un ulei cu aroma de busuioc, si amestecam bine.

Se servesc calde cu parmezan.
Pofta buna!

marți, 27 martie 2012

Gogosi

Ingrediente:
- 500g faina
- un cub de drojdie
- o lamaie
- o portocala
- jumatate de pachet de unt
- 200ml apa
- zahar pudra
- 2 oua

Apa o punem la incalzit, adaugam untul si o lasam pe foc pana se inmoaie untul.
O lasam putin sa se racoreasca si o adaugam peste faina. Adaugam coaja rasa de la portocala si de la lamaie, ouale si drojdia.

Framantam un aluat elastic. La nevoie mai adaugam apa sau faina.

Intindem o foaie de aluat si cu un pahar formam gogosile.

Le mai lasam putin la crescut , deja formate. Uleiul il incingem bine si punem gogosile la prajit.

Cand sunt gata , le scoatem pe un servet absorbant pentru excesul de ulei.

Se servesc cu zahar pudra sau umplute cu ciocolata, crema de vanilie sau orice gem preferat.
Pofta buna!

sâmbătă, 24 martie 2012

Tarta cu portocale si bezea

            Dupa ce prietena mea Ana a facut aceasta tarta, dar cu lamaie, m-am gandit sa o fac si eu, numai ca in loc de lamai am folosit portocale. A iesit o tarta delicioasa, foarte aromata si destul de usoara.

Ingrediente:
Pentru Blat:
- 300g faina
- 150g unt rece
- 2 linguri de lapte
- un galbenus
- 100g zahar pudra
- coaja de la o lamaie si de la o portocala

Pentru crema:
- coaja rasa de la 4 portocale
- 150ml suc de portocale - eu am stors portocalele de la care am ras coaja
- 150 g zahar
- 2 oua intregi + 2 galbenusuri
- 100g unt

Bezea:
- 3 albusuri - ramase de la galbenusurile folosite la blat si crema
- 100g zahar
Pentru inceput facem blatul. Intr-un castron punem faina, zaharul pudra, untul taiat cubulete si coaja rasa de la lamaie si de la portocala.

Amestecam bine pana obtinem un aluat sfaramicios. Adaugam laptele si galbenusul.
Amestecam bine ca sa incorporeze oul si laptele, punem tot aluatul in folie alimentara si il bagam la frigider pentru 30 de minute.
Cat sta la frigider aluatul preparam crema. Intr-o cratita punem coaja rasa de la portocale, sucul de portocale ouale, zaharul si 50g unt.
Punem la foc mic si amestecam continuu cu telul. Atentie mare sa nu fiarba crema pentru ca vom obtine o omleta aromata. Cand incepe sa faca bulbuci pe margine , atunci e gata. Adaugam restul de unt si amestecam bine pana se incorporeaza .

Aluatul il scoatem din folie si il intindem. Daca vi se pare prea lipicios, mai adaugati putina faina la intindere.
Intepam aluatul in forma de tava, altfel vi se va umfla la coacere. Adaugam crema peste aluat si dam la foc mic pana se rumeneste aluatul pe margini.
Cand este gata va arata asa.
Adaugam albusurile batute spuma tare cu zaharul , si mai lasam la cuptor cat se rumeneste frumos.
Cand este gata o scoatem din cuptor si o mai lasam in tava vreo 20 de minute .
Se poate servi imediat, calda sau rece.
Pofta buna!

joi, 22 martie 2012

Salata de cartofi

                                  O salata simpla dar delicioasa. Multumesc Ana pentru reteta.
Ingrediente:
- 1kg de cartofi - de preferat sa fie rosii
- un ou
- usturoi dupa gust
- marar
Cartofii ii punem la fiert in coaja. Oul il fierbem si facem o maioneza din el.  Usturoiul il strivim si il punem in maioneza.
Mararul il adaugam in maioneza.

Cartofii ii curatam de coaja si ii taiem cubulete. Peste ei se adauga sosul de maioneza, sare si piper dupa gust.

Amestecam bine si putem servi.

Este delicioasa.
Pofta buna!

miercuri, 21 martie 2012

Crema de zahar ars cu blat

Ingrediente:
- 12 oua
- 1l lapte
- o esente de rom
- o esenta de migdale - se poate inlocui cu vanilie
- 4 linguri de faina
- 500g zahar
8 linguri de zahar le topim la foc mic, cu atentie sa nu se arda, si rotim cratita pentru a se intinde bine zaharul si pe pereti.
8 oua le batem bine, adaugam esenta si laptele.

Separam 4 oua, batem albusurile spuma tare cu 4 linguri de zahar, adaugam galbenusurile, faina si esenta de rom.

Crema de oua o turnam peste zaharul topit.

Deasupra oualor turnam amestecul pentru blat. El va ramane deasupra .

Lasam la cuptor, la foc mic, pana se coace bine blatul.

Lasam 10 minute sa se racoreasca, in cratita, si apoi il rasturnam.
Blatul va iesi insiropat de la crema, nu va fi deloc uscat.
Se serveste rece.
Pofta buna!

luni, 19 martie 2012

Masline prajite

                                 Un aperitiv delicios langa un pahar de bere si un meci la televizor.
Ingrediente:
- masline fara samburi
- un ou
- 3-4 linguri de pesmet
- 2 linguri de faina
- o lingurita de boia iute
Amestecam faina cu boiaua si dam maslinele prin amestec.

Batem bine oul si dam maslinele prin ou apoi prin pesmet.

Le lasam vreo 10 minute inainte sa le punem in tigaie, ca sa se usuce putin pesmetul pe ele sa devina crocante.
Le prajim in ulei incins, la foc mediu, pana se rumenesc frumos.

Le scoatem pe un prosop absorbant, le lasam vreo 15 minute si le servim calde sau reci.

Sunt foarte bune ca aperitiv sau in loc de chipsuri.
Pofta buna!

duminică, 18 martie 2012

Gulas de porc

           Aceasta mancare este cunoscuta pe plan mondial ca fiind ungureasca.Este o supa pe baza de carne de vita sau miel, de legume si galusti. Cu timpul, s-a diversificat reteta si s-a folosit carne de porc, de pui si de peste. Exista si gulas de fasole. Toate retetele de gulas contin paprika (boia) dulce sau iute, depinde de gust.

Ingrediente:
- 500g carne de porc - in reteta originala s-a folosit carne de vita, dar merge bine si carnea de porc
- 2 cepe
- 2 linguri de boia iute sau dulce - dupa gust
- 2 foi de dafin
- cartofi
- condiment CONDIPISC - vegeta de casa - puteti folosi orice delikat
In doua linguri de ulei calim putin boiaua.

Adaugam ceapa taiata marunt, si lasam pana se inmoaie putin.

Carnea o inabusim bine si adaugam peste ea ceapa.

Lasam 5 minute, in care amestecam continuu si adaugam cartofii, vegeta si dafinul. Acoperim cu apa si lasam sa fiarba pana se patrund bine cartofii.

Cand este gata, inchidem focul si mai lasam vreo 15 minute cu capacul acoperit, pana sa servim.
Se serveste cald cu galuste de gris sau mamaliguta.
Pofta buna!