joi, 26 ianuarie 2012

Dictionar gastronomic - Litera A

M-am gandit ca ar fi perfect sa am pe blog acest ''Dictionar''. Il voi scrie in ordine alfabetica, ca sa fie mai usor de utilizat. Il voi actualiza mereu, asa vom fi la curent cu toate definitiile Gastronomiei.

                                                                     LITERA A

  • A LA KING - sos bechamel cu ciuperci si ardei iute
  • A LA MARECHALE - termen frantuzesc, bucati de carne prajite in unt
  • A LA RUSSE - termen frantuzesc, si inseamna ''in stil rusesc''
  • A LA PROVENCALE - termen frantuzesc, si inseamna o mancare gatita cu ulei de masline, usturoi si verdeturi
  • AL DENTE - termen italienesc, ce semnifica fierbierea pastelor sau a legumelor; acestea nu trebuiesc fierte foarte bine, din contra, trebuie sa ramana usor tari, sa se simta gustul lor
  • AL FORNO - termen italienesc, semnifica ''la cuptor''
  • A LA MODE - semnifica ''prajitura acoperita cu inghetata''
  • AMARETTO - lichior de migdale
  • ANDIVE - specie de cicoare cultivate in pivnite, pe intuneric
  • ANTIPASTO - aperitiv rece italienesc
  • ANTRICOT - bucata de carne cu coaste cu tot
  • ANSOA - peste mic din Marea Mediterana si Oceanul Atlantic
  • ASPIC - zema de carne si oase, inchegata cu gelatina
  • AU GRATIN - termen frantuzesc, care inseamna acoperirea mancarii gatite cu branza rasa si pesmet
  • AVOCADO - fruct tropical cu un continut ridicat de grasimi nesaturate

2 comentarii: